Informatief
22 oktober 2024
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Op 100 procent in de baktent

De een pluist talloze bakboeken uit, de ander laat alles gewoon op zich afkomen. Wat is de beste voorbereiding op ‘Heel Holland bakt’, dat zondag weer begint? ‘Ik had al moeite met het aanmeldformulier.’

Gaan bakken al een dolle? Bakboeken uit het hoofd leren, nog snel even op les of het gewoon over je heen laten komen? De verse kandidaten van Heel Holland bakt pakten de voorbereiding op de strijd allemaal op hun eigen manier aan.

Anne (29) wilde eigenlijk stage gaan lopen bij een bakkerij. “Dat is er helaas niet meer van gekomen”, lacht de vmbo-docent. “Maar ik ben wel een dag minder gaan werken om te kunnen oefenen voor de wedstrijd. Op mijn vrije dag zat ik met mijn neus in bakboeken en keek ik kookfilmpjes. Thuis heb ik eindeloos geoefend.”

Voormalig stewardess en gastvrouw Antoinette (67) stapte compleet anders in de wedstrijd. “Qua voorbereiding heb ik weinig gedaan”, zegt ze goudeerlijk. “Ik liet het gewoon op me afkomen.” Arts Elise (28) ging juist gericht aan de slag. “Zodra ik iets meer wist over de opdrachten, ben ik mijn ideeën gaan uitproberen. Het ging met vallen en opstaan en het kostte niet alleen flink wat tijd, maar ook heel veel ingrediënten.” Een goede voorbereiding is het halve werk, weet ze. “Al heb ik geen recepten uit mijn hoofd geleerd. Sommige basisrecepten zaten op een gegeven moment wel vanzelf in mijn hoofd omdat ik zo vaak oefende.”

Tips van Janny en Robèrt

Robèrt:

“Koop een vakboek met goede basisrecepten, als je die begrijpt, kun je verder. Oefen met een tijdsplanning. Met je biscuit beginnen is niet altijd slim. Misschien moet je vulling lang opstijven of is het handig om je decoratie vast klaar te hebben. En vraag je omgeving eerlijk te zijn. Is het mooi gaar? Kloppen de smaken?”

Janny:

“Thuis win je de wedstrijd, zeggen we altijd. Zorg voor een plan B. Als je weet dat je nog iets kunt redden, blijf je vanzelf rustig. De ideale kandidaat durft buiten de gebaande paden te treden, met een eigen blik en een eigen smaak. Dat zijn de mensen die ons verrassen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 43. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Tijgebloed

Back to top