‘Kerst met de Bauers’ laat zien hoe de familie zich voorbereidt op de feestdagen. Deze tijd is voor Frans Bauer hét moment om zijn zegeningen te tellen. ‘Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn.’
“Net als altijd: wij houden graag vast aan tradities. Kerstmis is erg speciaal bij ons. Het begint op kerstavond met spelletjes en gezellig samen zijn. Daarna gaan we met z’n allen naar de mis, in de Basiliek van Heilige Agatha en Barbara in Oudenbosch. Want Kerst is voor ons niet alleen gezelligheid, eten en drinken; het is ook een moment om stil te staan bij waar het echt om draait. De volgende ochtend begint in kerstpyjama’s, met een uitgebreid ontbijt. Daarna volgt een dag vol films kijken en vrienden en familie ontvangen. Werken doe ik nooit met Kerst. Ik vind het veel te belangrijk om deze dagen met de mensen te zijn van wie ik hou.”
“Als kind keek ik er altijd al erg naar uit. Ik ben opgegroeid in een woonwagen en ook daar maakte mijn moeder er een groot feest van. Ze kookte alles zelf: kalkoen, pudding, noem maar op. Ik herinner me dat we in de dagen voor Kerst altijd een salade ophaalden, die ze dan in de schuur zette om koel te houden. Op het moment dat Kerst begon, waren er altijd al een paar gevulde eieren verdwenen. ‘Wie heeft dat nou weer gedaan?’ riep mijn moeder dan quasi-ontzet uit. Tja, ik was de schuldige, ik kón er gewoon niet van afblijven. Dit soort herinneringen zijn goud waard. Ik hoop dat mijn eigen kinderen later met net zo’n warm gevoel terugdenken aan onze kerstdagen thuis.”
“Mijn gezin en ik hebben het zo goed; daar wil ik anderen in laten delen. Ik heb door de jaren heen veel gedaan voor goede doelen, zoals voor KiKa en Villa Pardoes. Van de laatste ben ik ambassadeur. Ik doe dit soort dingen omdat ik weet dat ik de wereld weliswaar niet in één keer kan veranderen, maar dat ik wel een verschil kan maken voor iemands dag.”
Tekst: Lydia van der Weide